Son Dakika:

500 bin öğretmene şiddetle mücadele eğitimi

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
500 bin öğretmene şiddetle mücadele eğitimi

Gündeme gelen son gelişmelere göre, Türkiye genelinde artan şiddet olayları ve özellikle son dönemde eğitim kurumlarında yaşanan saldırıların ardından dikkat çeken bir proje kamuoyunun gündemine taşındı.

Türkiye genelinde artan şiddet olayları ve bilhassa bu süreçte eğitim kurumlarında yaşanan saldırıların ardından öne çıkan bir proje kamuoyunun gündemine taşındı. Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) öncülüğünde ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) iş birliğiyle hazırlanan “Okul-Aile Merkezli Şiddet Önleme Danışmanlığı ve Sosyal Arabuluculuk” projesinin 81 ilde hayata geçirilmesi için araştırmaların sona erdiğı duyuruldi.

ANKARA – Son okul baskınlarında hayatını kaybeden öğrenci ve öğretmenlerin ardından eğitim camiasında oluşan derin üzüntü ve endişe, tedbir odaklı adımları hızlandırdı. Şiddet ve suç oranlarındaki artışın önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eksenli olarak Türkiye genelinde görev yapan yaklaşık 500 bin öğretmenin sürece dahil edilmesi stratejilandı. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte okullarda yalnızca şiddet ve suç oranlarının azaltılması değil, aynı zamanda öğretmen, öğrenci ve aile arasında güçlü bir uzlaşma ve iletişim köprüsü kurulması amaçleniyor.

YERELDEN BAŞLAYAN ŞİDDETLE MÜCADELE SEFERBERLİĞİ
Türkcell ve İstanbul Ticaret Odası’nın sponsorluğunda yürütülecek proje ile eğitim ortamlarında artan şiddetin kısa, orta ve uzun vadede önlenmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede evrensel geçerliliği bulunan “Okul-Aile Merkezli Şiddet Tedbire Danışmanlığı ve Sosyal Arabuluculuk” hizmet modellerinin tüm okullarda yaygınlaştırılması stratejilanıyor. Ilgili model ile birlikte yerel düzeyde geniş geniş çaplı bir sosyal seferberlik başlatılması hedeflenirken, okulların yalnızca eğitim verilen kurumlar değil aynı zamanda sosyal uzlaşı merkezleri haline getirilmesi amaçlanıyor.

Bilinmesi Gereken Detaylar

27 DEVLET ÜNİVERSİTESİNDEN AKADEMİK Katkı
Proje, Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde Adalet Bakanlığı ile HEGEM iş birliğinde yürütülen “İnsan Hakları, Şiddet Tedbire ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Etkin Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi (2023-2034)” ile entegre şekilde ilerliyor.
27 devlet üniversitesinin akademik destek verdiği proje kapsamında, saha uygulayıcılarının yetiştirilmesi ve bilimsel temelli bir yaklaşım geliştirilmesi amaçleniyor. Araştırmalar, ilgili bakanlıkların genel müdürlük düzeyinde katılımıyla sürdürülüyor.

Sonraki Adımlar

PROJEYE ÜST DÜZEY TAKİP
Proje, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde de yakından izleniyor. 4 Şubat 2026 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında meydana geldirilen zirveda proje detayları ele alındı. Doruk sonucunda; başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Sağlık, Gençlik ve Spor, İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ekseninde projenin hizmet modeli olarak ülke genelinde uygulanmasına hüküm verildi.

ÖĞRETMENLERE ÜCRETSİZ SERTİFİKA StratejiI
Proje kapsamında öğretmenlere yönelik geniş çaplı eğitim programları da hayata geçirilecek. Bu doğrultuda; 200 bin öğretmen “Yeminli Sosyal Arabuluculuk”, 300 bin öğretmen ise “İnsan Hakları ve Şiddet Tedbire Danışmanlığı” sertifika stratejilarına dahil edilecek. Toplamda 500 bin öğretmenin yararlanacağı bu stratejilar, sponsor kuruluşların desteğiyle ücretsiz olarak sunulacak. Her biri 120 saat sürecek eğitimlerin tamamlanmasının ardından öğretmenler, okullarda kurulacak yeni yapı ve hizmetlerde aktif rol üstlenebilecek.

Gelişmenin Kamuoyuna Yansımaları

EĞİTİM SİSTEMİNE 7 MİLYAR TL’LİK KATKI
Projenin uygulanmasıyla birlikte eğitim kurumlarına belirleyici bir ekonomik katkı da sağlanması öngörülüyor. Proje Yönergesi’nin 30. maddesi kapsamında, eğitim sistemine toplamda 7 milyar TL değerinde ek hizmet desteği sunulacağı ifade ediliyor.

BAŞVURU SÜRECİ BAŞLADI
Projeden yararlanmak isteyen resmi ve özel tüm okul idarelerinin belirlenen kontenjanlar doğrultusunda öğretmenlerini bildirmesi gerekiyor. Bu doğrultuda:
* Okullardaki öğretmenlerin dörtte biri “Yeminli Sosyal Arabuluculuk”
* Üçte biri ise “İnsan Hakları ve Şiddet Tedbire Danışmanlığı”
planlarına yönlendirilecek. Okul idarelerinin, belirledikleri öğretmen listelerini en geç 22 Mayıs 2026 tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığı’na, ilgili valiliklere ve proje irtibat merkezine bildirmeleri gerektiği vurgulandı.

Amaç: ŞİDDETSİZ OKUL ORTAMI VE GÜÇLÜ KamuoyuSAL UZLAŞI
HEGEM ve KGK iş birliğiyle yürütülen bu geniş çaplı proje ile eğitim kurumlarında şiddetin önlenmesi, toplumsal uzlaşı kültürünün güçlendirilmesi ve geleceğin daha güvenli sosyal yapılarla inşa edilmesi hedefleniyor. Proje, ölçeği ve kapsadığı insan kaynağı itibarıyla eğitim alanında son yılların en geniş geniş çaplı sosyal değişim hamlelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Konuya ilişkin yeni açıklamaların gelmesi bekleniyor.

Benzer Haberler
Galatasaray Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Canlı Yayında
Galatasaray Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Canlı Yayında
Özgür Özel, Bursa’da tutuklu bulunan Bozbey’i bir araya geldi
Özgür Özel, Bursa’da tutuklu bulunan Bozbey’i bir araya geldi
İYİ Parti Bursa’dan ekonomiye ‘Özel’ eleştiri
İYİ Parti Bursa’dan ekonomiye ‘Özel’ eleştiri
Bursa Nilüfer’de geleceğin başkanları idarede
Bursa Nilüfer’de geleceğin başkanları idarede
Mersin’de sosyal katkı ağı büyüyor
Mersin’de sosyal katkı ağı büyüyor
Kayseri Kocasinan Belediyesi çocuklara emanet!
Kayseri Kocasinan Belediyesi çocuklara emanet!
Afyonspor Taraftar Platformu
Afyonsporluyuz

afyonsporluyuz.com, Afyonkarahisar sporunun nabzını tutan, özellikle Afyonspor ile ilgili en güncel haberleri, maç sonuçlarını, puan durumlarını, transfer gelişmelerini ve özel analizleri okuyucularına sunan spor haber sitesidir. Afyonspor başta olmak üzere yerel ve ulusal spor dünyasındaki tüm gelişmeleri tarafsız, hızlı ve doğru şekilde takip edebilirsiniz.

2018 © Tüm hakları saklıdır. Afyonsporluyuz - Taraftar Platformu